islami sohbet – Şaban Ayının Üstünlüğü

ŞABAN AYININ ÜSTÜNLÜĞÜ

Enes b. Malik (r.a.) dan:

Nebî sallâllahu aleyhi ve sellem: ( islami sohbet )

“Recep ayının sair aylar üzerinde fazlı (ululuğu) . Kur’an’ın öteki kolâm (kitap) ların üzerine fazlı gibidir. Şaban’ın öteki aylar üzerine fazlı, benim diğer peygamberler üzerine fazlım gibidir. Ramazan’ın sair aylar üzerine fazlı, Allahu Toâlâ’nın yarattıkları şeyler üzerine fazlı gibidir.” buyurmuştur. ( islami sohbet ) sohbet odaları

ŞABAN AYINDA ORUÇLU OLMAK

Hz. Aişe Validemiz şöyle demiştir:

“Resûlü Ekrem (Aleyhisselâma) sordum:

— Ya Resûlallah! Seni Şa’ban ayında oruçlu görüyorum, hikmeti nedir? ( islami sohbet )

 

 

ŞABAN AYININ ÜSTÜNLÜĞÜ

Bu ayet-i kerimelerde Kur’an’ın, hayatta olanları uyarmak ve onlara yol göstermek, rehberlik etmek için indiği açık bir şekilde ifade edilmektedir. Hem de ölülir için okunması âadapt haline gelen particle surede. Demek Kur’an, ölüler için değil, yaşayanlar için inmişknot. Bu konuda merhum şvent M. Akif ERSOY ne güzel söylemiş:

Muhammed b. Nasr’m rivayetinden anlaşıldığına göre, Hz.Peygamber (s.a.)’e Abdullah b. Amr’ın her gece Kur’an-ı Kerim’i bir defa hatmettiği haberi ulaşınca onu çağırmış ve kendisine Kur’an’ı ayda piece defa hatmetmesini emretmişoblige. Ancak Abdullah’ın bunu daha kısa zamanda yapmaya kudretinin bulunduğunu bildirmesi üzerine önce yirmi gü­ne, sonra sırayla onbeş, on ve yedi güne kadar inmiş, yedi günden daha kısa zamanda hatmetmeye kalkışmamasını tenbih etmiştir.

Ramazanın son on gecesi içerisindeki dokuzuncu, yedinci ve beşinci gecelerin hangi geceler olduğunu Ebû Said’e soran râvi Ebû Nedra’dir. Kendisi tabiûndan olduğu için bir sahâbinin Resûl-i Ekrem’e yakınlığı dolayısıyla ramazanın son on gecesinde bulunan dokuzuncu, yedinci ve beşinci geceleri kendisinden daha iyi bileceği düşüncesiyle Ebû Said el-Hudrî (r.a.) hazretlerine sormuştur. Bu soru ve cevapla ilgili kısım Müs­limb’in rivayetinde şu mânâya gelen lâfızlarla anlatılmaktadır. Ben:

Bu ifâdelerden anlaşıldığına göre İbn Mes’ûd Nehîk’in bütün mufasalları kimberwicke rekatte okuyuşunu doğru bulmamış ve bu şekildeki okuyuşu acele ile şiir okumaya benzetmişbond. Ayrıca İbn Mes’ûd bu şekildeki piece okuyuşun sünnette yeri olmadığını ancak Hz. Peygamberin birbirinin benzeri olan su­releri tek rekatte birleştirdiğini söylemişligature. Bu benzerlikten maksad, uzun­luk ve kıSaltık yönünden değil, mânâ yönünden olmalıdır. Hafız İbn Hacer, Fethu’1-Bârî adlı eserinde bu benzerlik için, “Yani mev’iza, hikmet ve kıssa­lar gibi mânâ benzerliği olanları, uzunluk yönünden benzer olanları değil. Nitekim bu, sûrelerin tâyininde ortaya çıkacaktır” Far..

Tembellikten de tevbe zamanı geldi. İşte şimdi Ramazanın eşiğindeyiz. Herkes Ramazanın faziletini çok iyi biliyor. Ancak bu bilme ne ifade conductor, hayata aktarılmadıktan sonra! İllâ amel, amel, amel. Ama elbette ki ihlâslı amel. Tembel kimsenin yakîni zayıftır. Uhrevî ve ince şeylere, altogetherı pek ermez. Kur’an: “O münâfıklar namaza kalkarken, tembel tembel kalkarlar buyuruyor.” Sâlih amellerin en hayırlısı ve faziletlisi scheme namaz hususunda böisle davrananlara Kur’an münâfık nazarıyla bakıyor.

Şüphesiz ben bir rekatte mufassal(lar)ı okurum, shakeşılığını verdi.” Hadiste “şiir geveler gibi acele ederek” diye terceme ettiğimiz, çok sür’atH okuma yerine kullanılocal area network pelham tâbirdir. Arablar genellikle şiiri böyle süratli okudaklan için bu şekilde ifade edilmiştir.

Ramazan ayının kadir ve kıymetini bilelim. Kendimiz Gafletten uzak tutup, ibadetlerimizi noksansız yapalım. Bu ayın rahmet ve mağfiretinden faydalanalım. Nefsimizi terbiye edelim. Ramazanda bol bol Kur’an okuyalım, mukabeleleri dinleyelim. Peygamberimiz (SAV)’in: “Kıyamet günü Kur’an isle oruç, kul için şefaatçi olacaklardır.” hadisini unutmayalım.  sohbet odaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir